Bulion z kluskami ziemniaczano-serowymi

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2116
Bulion z kluskami ziemniaczano-serowymi
fot. Butaris / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 6 zielonych fasolek szparagowych
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki zielonego groszku z zalewie
  • 1 cebula
  • 1 mały kalafior
  • sól
  • maggi
  • Na kluski ziemniaczano-serowe:
  • 40 g białego sera twarogowego
  • 0,5 kg ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • garść świeżej mięty

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Marchew obrać ze skóry, pokroić w cienkie krążki i przełożyć do rondla. Dodać do tego pokrojonego na różyczki kalafiora oraz pozbawioną końcówek fasolkę szparagową. Następnie dodać do tego osączony z zalewy zielony groszek, wszystko zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości składników. Cebulę obrać ze skóry, przypalić na otwartym ogniu palnika kuchenki i dodać do potrawy. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, kilkoma kroplami maggi, dokładnie wymieszać, a potem ściągnąć z ognia i przelać do miski.

Przygotować kluski ziemniaczano-serowe: ziemniaki obrać ze skóry, umyć i przełożyć do rondla. Następnie zalać je lekko osoloną wodą aby tak, nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone razem z serem twarogowym przepuścić przez maszynkę do mięsa. Natkę zielonej pietruszki oraz miętę pokroić drobno i dodać do przepuszczonych składników. Doprawić do smaku szczyptą soli i całość dobrze wymieszać. Z wymieszanych składników uformować ręcznie podłużne kluski i dodać je do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów