Bulion z kluskami ziemniaczano-serowymi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2116
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego z kostki
- 6 zielonych fasolek szparagowych
- 2 marchewki
- 2 łyżki zielonego groszku z zalewie
- 1 cebula
- 1 mały kalafior
- sól
- maggi
- Na kluski ziemniaczano-serowe:
- 40 g białego sera twarogowego
- 0,5 kg ziemniaków
- natka zielonej pietruszki
- garść świeżej mięty
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Marchew obrać ze skóry, pokroić w cienkie krążki i przełożyć do rondla. Dodać do tego pokrojonego na różyczki kalafiora oraz pozbawioną końcówek fasolkę szparagową. Następnie dodać do tego osączony z zalewy zielony groszek, wszystko zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości składników. Cebulę obrać ze skóry, przypalić na otwartym ogniu palnika kuchenki i dodać do potrawy. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, kilkoma kroplami maggi, dokładnie wymieszać, a potem ściągnąć z ognia i przelać do miski.
Przygotować kluski ziemniaczano-serowe: ziemniaki obrać ze skóry, umyć i przełożyć do rondla. Następnie zalać je lekko osoloną wodą aby tak, nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone razem z serem twarogowym przepuścić przez maszynkę do mięsa. Natkę zielonej pietruszki oraz miętę pokroić drobno i dodać do przepuszczonych składników. Doprawić do smaku szczyptą soli i całość dobrze wymieszać. Z wymieszanych składników uformować ręcznie podłużne kluski i dodać je do potrawy.
Przygotować kluski ziemniaczano-serowe: ziemniaki obrać ze skóry, umyć i przełożyć do rondla. Następnie zalać je lekko osoloną wodą aby tak, nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone razem z serem twarogowym przepuścić przez maszynkę do mięsa. Natkę zielonej pietruszki oraz miętę pokroić drobno i dodać do przepuszczonych składników. Doprawić do smaku szczyptą soli i całość dobrze wymieszać. Z wymieszanych składników uformować ręcznie podłużne kluski i dodać je do potrawy.
Komentarze (0)