Krokiety ziemniaczano-serowe z żurawiną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2087
Składniki:
- 10 g tartego sera Gouda
- 4 ziemniaki
- 3 łyżki panierki panko
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kapusta pekińska
- 1 cykoria zielona
- 1 mała marchew
- olej do głębokiego smażenia
- 1 jajko
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską oraz cykorię pokroić drobno i przełożyć do miski. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do pokrojonych składników. Żurawinę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Następnie obrać je ze skóry i ubić tłuczkiem razem z serem. Z ubitych składników uformować ręcznie kotlety. W kotletach zrobić wgniecenie palcem i napełnić je sparzoną wcześniej żurawina. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać panierkę panko. Panierować przygotowane kotlety najpierw w roztrzepanym jajku, potem w panierce i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia, osaczyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu.
Komentarze (0)