Forszmak (zapiekanka ziemniaczano-mięsno-śledziowa)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2007
Forszmak (zapiekanka ziemniaczano-mięsno-śledziowa)
fot. Silar (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 300 g tartego sera Gouda
  • 300 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 250 g matiasów w zalewie
  • 200 ml śmietany 18%
  • 6 łyżek oleju
  • 2 cebule
  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w cienkie plastry. Matiasy osączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki. Łopatkę wieprzową pokroić w kostkę i zrumienić ją na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Następnie do naczyń żaroodpornych przełożyć pokrojone wcześniej ziemniaki, matiasy i zrumienione mięso. Całość oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, zalać śmietaną i posypać tartym serem Gouda. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni i piec do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, wyciągnąć je z piekarnika. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w krążki i zrumienić na pozostałym rozgrzanym oleju na patelni. Zrumienioną dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów