Forszmak (zapiekanka ziemniaczano-mięsno-śledziowa)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2007
Składniki:
- 300 g tartego sera Gouda
- 300 g łopatki wieprzowej bez kości
- 250 g matiasów w zalewie
- 200 ml śmietany 18%
- 6 łyżek oleju
- 2 cebule
- 1 kg ziemniaków
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w cienkie plastry. Matiasy osączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki. Łopatkę wieprzową pokroić w kostkę i zrumienić ją na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Następnie do naczyń żaroodpornych przełożyć pokrojone wcześniej ziemniaki, matiasy i zrumienione mięso. Całość oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, zalać śmietaną i posypać tartym serem Gouda. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni i piec do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, wyciągnąć je z piekarnika. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w krążki i zrumienić na pozostałym rozgrzanym oleju na patelni. Zrumienioną dodać do potrawy.
Komentarze (0)