Babeczki truskawkowe z polewą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1446
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 250 ml mleka 2%
- 250 g cukru
- 230 g miękkiego masła
- 30 g skrobi kukurydzianej
- 16 truskawek
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Truskawki pozbawić szypułek, umyć i odsączyć z wody. Osiem truskawek przełożyć do miksera i zmiksować je na jednolitą masę. Cztery kolejne truskawki pokroić na małe kawałki i pozostawić je do dekoracji.
Mąkę przesypać do miski, wymieszać ją z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Natomiast żółtka utrzeć z ekstraktem waniliowym na jednolitą masę. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodaj do niej utarte wcześniej żółtka z ekstraktem waniliowym, wsypać wymieszane sypkie składniki i zmiksować mikserem. Następnie dodać do tego ubitą wcześniej pianę z białek oraz 2 łyżki zmiksowanych wcześniej truskawek i pokrojone truskawki.
Całość wymieszać, po czym przełożyć do papilotek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem i polać masą truskawkową. Na koniec udekorować je truskawkami.
Mąkę przesypać do miski, wymieszać ją z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Natomiast żółtka utrzeć z ekstraktem waniliowym na jednolitą masę. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodaj do niej utarte wcześniej żółtka z ekstraktem waniliowym, wsypać wymieszane sypkie składniki i zmiksować mikserem. Następnie dodać do tego ubitą wcześniej pianę z białek oraz 2 łyżki zmiksowanych wcześniej truskawek i pokrojone truskawki.
Całość wymieszać, po czym przełożyć do papilotek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem i polać masą truskawkową. Na koniec udekorować je truskawkami.
Komentarze (0)