Kuskus z kalafiorem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2056
Kuskus z kalafiorem
fot. xmatt / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 kalafior
  • 15 g żelek do dekoracji
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cykoria
  • natka zielonej pietruszki
  • garstka rukoli
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalafiora pokroić na różyczki, przełożyć do rondla, zalać go lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, posiekać drobno i przełożyć do miski. Kuskus zalać 2 szklankami wody, ugotować na sypko, odparować, wymieszać z pokrojonym kalafiorem, przełożyć na talerz i polać sosem sojowym. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać bułkę tartą, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do potrawy na talerzu. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki, cykorią, rukolą i żelkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów