Kotlety ziemniaczano-rybne ze szpinakiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2348
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki kukurydzy w zalewie
- 1 wędzona makrela
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryczka chili
- 0,5 szklanki panierki panko
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Paprykę chili pozbawić nasion, pokroić drobno i przełożyć do miseczki. Kukurydzę osaczyć z zalewy i dodać do pokrojonej papryki. Następnie wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli i dokładnie wymieszać. Ziemniaki obrać ze skóry, po czym przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Makrelę pozbawić ości, skóry, rozdrobnić na małe kawałki i dodać do ugotowanych ziemniaków. Potem dodać do tego pokrojony na kawałki szpinak i całość ubić tłuczkiem. Z ubitych składników uformować kotlety, obtoczyć je panierką panko i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Dodać do tego wymieszane wcześniej składniki z kukurydzą i podawać do spożycia.
Komentarze (0)