Kotlety ziemniaczano-rybne ze szpinakiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2134
Kotlety ziemniaczano-rybne ze szpinakiem
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki kukurydzy w zalewie
  • 1 wędzona makrela
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 0,5 szklanki panierki panko
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Paprykę chili pozbawić nasion, pokroić drobno i przełożyć do miseczki. Kukurydzę osaczyć z zalewy i dodać do pokrojonej papryki. Następnie wlać do tego oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli i dokładnie wymieszać. Ziemniaki obrać ze skóry, po czym przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Makrelę pozbawić ości, skóry, rozdrobnić na małe kawałki i dodać do ugotowanych ziemniaków. Potem dodać do tego pokrojony na kawałki szpinak i całość ubić tłuczkiem. Z ubitych składników uformować kotlety, obtoczyć je panierką panko i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Dodać do tego wymieszane wcześniej składniki z kukurydzą i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów