Katsu-Curry
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 11729
Składniki:
- 200 g posypki do mięsa panko
- 4 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 1 szklanka ryżu
- 1 marchew
- 1 jajko
- pieprz
- sól
- Na sos:
- 500 ml bulionu warzywnego z kostki
- 4 marchewki
- 4 cebule dymki
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka curry
- 0,5 łyżeczki garam masala
Opis przygotowania:
Marchew umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać posypkę do mięs. Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody, oprószyć pieprzem, solą i panierować w jajku, a potem w posypce. Następnie smażyć w 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na złoty kolor z obu stron. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i razem z ugotowanym ryżem wyłożyć na talerz. Jedną surową marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć na usmażone mięso. Cebulę dymkę i czosnek obrać ze skóry, następnie pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pozostałą marchew, obraną dymkę, liść laurowy oraz curry. Zalać bulionem warzywnym i zagotować. Następnie dodać do tego przyprawę garam masala, miód oraz mąkę. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Z ugotowanego sosu wyciągnąć 2 marchewki i 4 dymki i przełożyć je na talerz. Pozostałe składniki sosu zmiksować, ściągnąć z ognia i polać potrawę.
Komentarze (0)