Katsu-Curry

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5189
Katsu-Curry
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g posypki do mięsa panko
  • 4 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 marchew
  • 1 jajko
  • pieprz
  • sól
  • Na sos:
  • 500 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 4 marchewki
  • 4 cebule dymki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka curry
  • 0,5 łyżeczki garam masala

Opis przygotowania:

Marchew umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać posypkę do mięs. Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody, oprószyć pieprzem, solą i panierować w jajku, a potem w posypce. Następnie smażyć w 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na złoty kolor z obu stron. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i razem z ugotowanym ryżem wyłożyć na talerz. Jedną surową marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć na usmażone mięso. Cebulę dymkę i czosnek obrać ze skóry, następnie pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pozostałą marchew, obraną dymkę, liść laurowy oraz curry. Zalać bulionem warzywnym i zagotować. Następnie dodać do tego przyprawę garam masala, miód oraz mąkę. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Z ugotowanego sosu wyciągnąć 2 marchewki i 4 dymki i przełożyć je na talerz. Pozostałe składniki sosu zmiksować, ściągnąć z ognia i polać potrawę.

0 komenatrzy

Podobne przepisy