Placki ziemniaczano-serowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1984
Placki ziemniaczano-serowe
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki tartego sera Gouda
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Cebulę z ziemniakami obrać ze skóry. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Obrane składniki zetrzeć razem do jednej miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do startych składników wsypać mąkę, tarty ser Gouda i wbić jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać, po czym łyżką przekładać do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu, przełożyć na talerz, a na wierzch wyłożyć kwaśną śmietanę, keczup i posiekaną natkę zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów