Placki ziemniaczano-serowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1984
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki tartego sera Gouda
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 cebula
- 1 jajko
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Cebulę z ziemniakami obrać ze skóry. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Obrane składniki zetrzeć razem do jednej miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do startych składników wsypać mąkę, tarty ser Gouda i wbić jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać, po czym łyżką przekładać do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu, przełożyć na talerz, a na wierzch wyłożyć kwaśną śmietanę, keczup i posiekaną natkę zielonej pietruszki.
Komentarze (0)