Zapiekanka ziemniaczana z sucharkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2007
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 4 sucharki delikatesowe
- 2 łyżki tartego sera Gouda
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 0,5 szklanki mleka 2%
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w cienką słomkę do miski. Następnie sucharki połamać na małe kawałki, skropić je mlekiem i dodać do ziemniaków. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli, suszoną kolendrą, cebulą i przełożyć do odpowiednich naczyń żaroodpornych do zapiekania. Wszystko posypać tartym serem Gouda, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)