Zapiekanka ziemniaczana z sucharkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2007
Zapiekanka ziemniaczana z sucharkami
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 4 sucharki delikatesowe
  • 2 łyżki tartego sera Gouda
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w cienką słomkę do miski. Następnie sucharki połamać na małe kawałki, skropić je mlekiem i dodać do ziemniaków. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli, suszoną kolendrą, cebulą i przełożyć do odpowiednich naczyń żaroodpornych do zapiekania. Wszystko posypać tartym serem Gouda, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów