Zapiekanka ziemniaczana z masłem orzechowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2855
Zapiekanka ziemniaczana z masłem orzechowym
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 150 g masła orzechowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 kg słodkich ziemniaków
  • 1 suszona papryczka chili
  • 1 łyżeczka tartej skórki z limonki
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rukolę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Słodkie ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić je w cienkie plastry. Brytfankę wysmarować olejem. Suszoną papryczkę umyć, osaczyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Śmietanę kremówkę rozmieszać z masłem orzechowym, tartą skórką z limonki i przelać do wysmarowanej wcześniej brytfanki. Na to nałożyć pokrojone plastry ziemniaków, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, posypać pokrojoną papryczką chili i skropić sokiem z limonki. Czosnek obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do składników. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C i piec do miękkości ziemniaków. Kiedy zmiękną, wszystko wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz z rukolą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów