Zapiekanka ziemniaczana z masłem orzechowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3116
Składniki:
- 250 ml śmietany kremówki
- 150 g masła orzechowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 kg słodkich ziemniaków
- 1 suszona papryczka chili
- 1 łyżeczka tartej skórki z limonki
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rukolę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Słodkie ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić je w cienkie plastry. Brytfankę wysmarować olejem. Suszoną papryczkę umyć, osaczyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Śmietanę kremówkę rozmieszać z masłem orzechowym, tartą skórką z limonki i przelać do wysmarowanej wcześniej brytfanki. Na to nałożyć pokrojone plastry ziemniaków, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, posypać pokrojoną papryczką chili i skropić sokiem z limonki. Czosnek obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do składników. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C i piec do miękkości ziemniaków. Kiedy zmiękną, wszystko wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz z rukolą.
Komentarze (0)