Dorsz w sosie ponzu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3615
Składniki:
- 40 g wędzonego dorsza
- 1 pęczek szczypiorku
- Na sos ponzu:
- 50 ml wody
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka przyprawy mirin
- sól
- 1 limonka
Opis przygotowania:
Dorsza wędzonego oczyścić ze skóry, ości, rozdrobnić i przełożyć do miski. Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić na drobne kawałki.
Przygotować sos ponzu: owoce dokładnie umyć, osączyć z wody, po czym przekroić na połówki i wycisnąć z nich sok. Wyciśnięty sok z pomarańczy, cytryny i limonki zmieszać z sosem sojowym oraz przyprawą mirin. Całość przelać do rondla, wlać 50 ml wody i szybko zagotować na dużym ogniu. Zagotowany sos doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i gorącym zalać rozdrobniona rybę.
Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Przygotować sos ponzu: owoce dokładnie umyć, osączyć z wody, po czym przekroić na połówki i wycisnąć z nich sok. Wyciśnięty sok z pomarańczy, cytryny i limonki zmieszać z sosem sojowym oraz przyprawą mirin. Całość przelać do rondla, wlać 50 ml wody i szybko zagotować na dużym ogniu. Zagotowany sos doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i gorącym zalać rozdrobniona rybę.
Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)