Dorsz w sosie ponzu

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3615
Dorsz w sosie ponzu
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g wędzonego dorsza
  • 1 pęczek szczypiorku
  • Na sos ponzu:
  • 50 ml wody
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka przyprawy mirin
  • sól
  • 1 limonka

Opis przygotowania:

Dorsza wędzonego oczyścić ze skóry, ości, rozdrobnić i przełożyć do miski. Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić na drobne kawałki.

Przygotować sos ponzu: owoce dokładnie umyć, osączyć z wody, po czym przekroić na połówki i wycisnąć z nich sok. Wyciśnięty sok z pomarańczy, cytryny i limonki zmieszać z sosem sojowym oraz przyprawą mirin. Całość przelać do rondla, wlać 50 ml wody i szybko zagotować na dużym ogniu. Zagotowany sos doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i gorącym zalać rozdrobniona rybę.

Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów