Pasqualina
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 991
Składniki:
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 100 ml wody
- 30 ml oliwy z oliwek
- Farsz:
- 800 g mrożonego szpinaku
- 400 g sera ricotta
- 100 g startego parmezanu
- 30 g startego pecorino
- 4 jajka
- 3 łodygi botwiny naciowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego parmezanu do posypania całości
- 1 cebula
- 1 pomarańczowa słodka papryka
- 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól
Opis przygotowania:
Paprykę oraz botwinę umyć i odsączyć z wody. Szpinak rozmrozić.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej wodę i wyrobić ciasto. Wlać do tego oliwę z oliwek, ponownie wyrobić i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć je z lodówki, podzielić na 3 równe kawałki i rozwałkować na grubość 2 mm. Jeden rozwałkowany kawałek ciasta położyć na dno blachy do pieczenia.
Przygotować farsz: jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić i obrać ze skorupek.
Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego rozmrożony wcześniej szpinak i posiekane drobno liście botwiny. Składniki na patelni doprawić do smaku solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i smażyć je przez 2 minuty. Po tym czasie dodać do tego ser ricotta i starty ser pecorino.
Całość wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i nałożyć warstwami na ciasto w blasze do pieczenia (ciasto, farsz, ciasto ,farsz). W środek składników włożyć ugotowane wcześniej całe jajka.
Paprykę umyć, odsączyć z wody, usunąć z niej nasiona, a miąższ pokroić na kawałki i położyć na górze przygotowanej potrawy.
Wszystko posypać parmezanem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 40 minut. Po czym wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej wodę i wyrobić ciasto. Wlać do tego oliwę z oliwek, ponownie wyrobić i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć je z lodówki, podzielić na 3 równe kawałki i rozwałkować na grubość 2 mm. Jeden rozwałkowany kawałek ciasta położyć na dno blachy do pieczenia.
Przygotować farsz: jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić i obrać ze skorupek.
Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego rozmrożony wcześniej szpinak i posiekane drobno liście botwiny. Składniki na patelni doprawić do smaku solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i smażyć je przez 2 minuty. Po tym czasie dodać do tego ser ricotta i starty ser pecorino.
Całość wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i nałożyć warstwami na ciasto w blasze do pieczenia (ciasto, farsz, ciasto ,farsz). W środek składników włożyć ugotowane wcześniej całe jajka.
Paprykę umyć, odsączyć z wody, usunąć z niej nasiona, a miąższ pokroić na kawałki i położyć na górze przygotowanej potrawy.
Wszystko posypać parmezanem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 40 minut. Po czym wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)