Pasqualina

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 991
Pasqualina
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • Farsz:
  • 800 g mrożonego szpinaku
  • 400 g sera ricotta
  • 100 g startego parmezanu
  • 30 g startego pecorino
  • 4 jajka
  • 3 łodygi botwiny naciowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu do posypania całości
  • 1 cebula
  • 1 pomarańczowa słodka papryka
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól

Opis przygotowania:

Paprykę oraz botwinę umyć i odsączyć z wody. Szpinak rozmrozić.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej wodę i wyrobić ciasto. Wlać do tego oliwę z oliwek, ponownie wyrobić i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć je z lodówki, podzielić na 3 równe kawałki i rozwałkować na grubość 2 mm. Jeden rozwałkowany kawałek ciasta położyć na dno blachy do pieczenia.

Przygotować farsz: jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić i obrać ze skorupek.

Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego rozmrożony wcześniej szpinak i posiekane drobno liście botwiny. Składniki na patelni doprawić do smaku solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i smażyć je przez 2 minuty. Po tym czasie dodać do tego ser ricotta i starty ser pecorino.

Całość wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i nałożyć warstwami na ciasto w blasze do pieczenia (ciasto, farsz, ciasto ,farsz). W środek składników włożyć ugotowane wcześniej całe jajka.

Paprykę umyć, odsączyć z wody, usunąć z niej nasiona, a miąższ pokroić na kawałki i położyć na górze przygotowanej potrawy.

Wszystko posypać parmezanem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 40 minut. Po czym wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)