Zapiekanka makaronowo-ziemniaczana
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5589
Składniki:
- 0,6 kg ziemniaków
- makaron świderki 3/4 opakowania
- duża pierś z kurczaka
- pieczarki
- papryka
- pomidor
- dwie cebule
- sos po cygańsku (może być w proszku)
- ser żółty
- sól, pieprz, papryka, oregano
Opis przygotowania:
Ziemniaki ugotować bez mundurków i odstawić do ostudzenia, tak samo makaron (ugotować al dente). Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić i usmażyć z pokrojoną w kostkę cebulą. Do smażącej się piersi dodać pomidory pokrojone w kostkę, paprykę i pieczarki. Doprawić do smaku i smażyć przez 10 min, następnie przykryć i dusić przez 15 min. Na koniec dodać sos rozrobiony według przepisu na opakowaniu i przez chwilę gotować. Gdy przełożenie będzie gotowe żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem ułożyć warstwę ziemniaków przełożyć farszem i posypać startym serem następnie ułożyć warstwę makaronu przełożyć farszem i na sam wierzch przykryć startym serem i ziemniakami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 160-180 stopni i zapiekać około 20 min. Po 20 min posypać serem i piec do stopienia się sera. Można podawać na ciepło jednak najlepsza jest wystudzona i odgrzana w mikrofalówce lub piekarniku. Wystygnięcie spowoduje, że ser zetnie wszystkie składniki i zapiekanka nie będzie się rozwalała. Życzę smacznego ;)
Komentarze (4)
Coś niesamowitego, niebo w gębie :))
ee tam... syf
Jak zrobię i będzie mi smakowało to będzie ok.
Zapiekanka rewelacja :) pozdrawiam