Zapiekanka ziemniaczana z krewetkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5957
Składniki:
- 30 g mrożonych krewetek
- 15 g tartego sera Gouda
- 2 łyżki masła
- 1 brokuł
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ziemniaki przełożyć do kolejnego rondla, po czym zalać je 1,5 l wody, gotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, pokroić na kawałki i dodać do pokrojonych ziemniaków. Całość posypać przyprawą do ziemniaków, natką zielonej pietruszki, szczyptą soli, pieprzu oraz tartym serem Gouda. Dodać do tego ugotowanego wcześniej brokuła i wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec przez 20 minut. Gotową zapiekankę wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.
Komentarze (0)