Zapiekanka ziemniaczana z krewetkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5957
Zapiekanka ziemniaczana z krewetkami
fot. pelican / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g mrożonych krewetek
  • 15 g tartego sera Gouda
  • 2 łyżki masła
  • 1 brokuł
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ziemniaki przełożyć do kolejnego rondla, po czym zalać je 1,5 l wody, gotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, pokroić na kawałki i dodać do pokrojonych ziemniaków. Całość posypać przyprawą do ziemniaków, natką zielonej pietruszki, szczyptą soli, pieprzu oraz tartym serem Gouda. Dodać do tego ugotowanego wcześniej brokuła i wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec przez 20 minut. Gotową zapiekankę wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów