Zapiekanka ziemniaczana z rodzynkami i orzeszków
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2299
Składniki:
- 25 g rodzynek
- 15 g orzeszków pinii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżąca wodą, przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach na półmiękko. Ugotowane odcedzić, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i dodać do ziemniaków. Dodać do tego orzeszki pinii i oprószyć szczyptą soli. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanej oliwy na patelni. Zeszkloną dodać do składników. Całość polać 2 łyżkami oliwy z oliwek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 15 minut. Gotową potrawę podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.
Komentarze (0)