Dżem jagodowo-jeżynowo-malinowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4271
Składniki:
- 50 dag jagód
- 50 dag jeżyn
- 50 dag malin
- 1,5 kg cukru żelującego DIAMIANT 1:1
- 0,5 łyżki soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Wszystkie owoce dokładnie umyć i osączyć z wody. Następnie każde z nich podzielić na połowy. Jedną połowę jagód, jeżyn oraz malin zmiksować mikserem i przełożyć do dużego garnka. Następnie do zmiksowanych składników dodać drugą połowę całych owoców i zasypać cukrem żelującym. Wlać sok cytrynowy i zagotować, cały czas mieszając. Podczas gotowania może utworzyć się piana, którą należy ściągnąć. Zagotowane owoce z cukrem trzymać na zmniejszonym ogniu jeszcze przez 3 minuty, po czym ściągnąć całkowicie z ognia.
Przygotować słoiki 400 ml i zakrętki. Dobrze je umyć i wyparzyć wrzącą wodą i wysuszyć. Przełożyć do nich gotowane, gorące owoce, mocno zakręcić i odwrócić "do góry nogami". Pozostawić je w tej pozycji przez 5 minut. Napełnionych słoików nie gotować. Po tym czasie gotowy dżem odstawić w chłodne miejsce.
Przygotować słoiki 400 ml i zakrętki. Dobrze je umyć i wyparzyć wrzącą wodą i wysuszyć. Przełożyć do nich gotowane, gorące owoce, mocno zakręcić i odwrócić "do góry nogami". Pozostawić je w tej pozycji przez 5 minut. Napełnionych słoików nie gotować. Po tym czasie gotowy dżem odstawić w chłodne miejsce.
Komentarze (1)
PYCHA.