Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2574
Składniki:
- 30 g wędzonego boczku
- 15 g tartego sera cheddar
- 4 duże ziemniaki
- 2 plastry sera gouda
- 2 czerwone papryki chili
- 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości w mundurkach. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, część pozostawić do posypania górnej warstwy sera, a resztę połączyć z pokrojonymi ziemniakami. Następnie dodać do tego tarty ser cheddar oraz połowę pokrojonej drobno papryki chili (drugą połowę pozostawić do dekoracji potrawy). Całość oprószyć pieprzem, solą i przyprawą do ziemniaków, dokładnie wymieszać i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Wszystko nakryć plastrami sera gouda, posypać pokrojonym boczkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i udekorować pozostawioną papryką chili i natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)