Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i serem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2324
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i serem
fot. Editorial J / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g wędzonego boczku
  • 15 g tartego sera cheddar
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 plastry sera gouda
  • 2 czerwone papryki chili
  • 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości w mundurkach. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, część pozostawić do posypania górnej warstwy sera, a resztę połączyć z pokrojonymi ziemniakami. Następnie dodać do tego tarty ser cheddar oraz połowę pokrojonej drobno papryki chili (drugą połowę pozostawić do dekoracji potrawy). Całość oprószyć pieprzem, solą i przyprawą do ziemniaków, dokładnie wymieszać i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Wszystko nakryć plastrami sera gouda, posypać pokrojonym boczkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i udekorować pozostawioną papryką chili i natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów