Zapiekanka ziemniaczana z bobem i ogórkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2027
Zapiekanka ziemniaczana z bobem i ogórkiem
fot. chordmonkey / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g bobu
  • 4 ziemniaki
  • 4 ogórki małosolne
  • 2 łyżeczki śmietany kremówki
  • 2 kromki chleba
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 jajko
  • garstka pędów zielonego groszku do dekoracji
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Talerz wysmarować keczupem. Następnie ziemniaki zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości, po czym odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do naczynia do zapiekania. Kromki chleba pozbawić skórek, rozdrobnić na małe kawałeczki i wrzucić do rondla. Do rozdrobnionego chleba wbić jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać Wymieszanymi składnikami zalać pokrojone ziemniaki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec, do czasu, aż składniki się przyrumienią. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na wysmarowany wcześniej keczupem talerz. Bób zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i dodać do składników. Dodać do tego pokrojone na kawałki ogórki małosolne i wyłożyć śmietanę kremówkę. Całość udekorować pędami zielonego groszku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów