Zapiekanka ziemniaczana z bobem i ogórkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2231
Składniki:
- 20 g bobu
- 4 ziemniaki
- 4 ogórki małosolne
- 2 łyżeczki śmietany kremówki
- 2 kromki chleba
- 1 łyżka keczupu
- 1 jajko
- garstka pędów zielonego groszku do dekoracji
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Talerz wysmarować keczupem. Następnie ziemniaki zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości, po czym odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do naczynia do zapiekania. Kromki chleba pozbawić skórek, rozdrobnić na małe kawałeczki i wrzucić do rondla. Do rozdrobnionego chleba wbić jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać Wymieszanymi składnikami zalać pokrojone ziemniaki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec, do czasu, aż składniki się przyrumienią. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na wysmarowany wcześniej keczupem talerz. Bób zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i dodać do składników. Dodać do tego pokrojone na kawałki ogórki małosolne i wyłożyć śmietanę kremówkę. Całość udekorować pędami zielonego groszku.
Komentarze (0)