Zapiekanka ziemniaczana z serem i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2416
Składniki:
- 25 g sera Morbier w plastrach
- 20 g wędzonego boczku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- pęczek zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić i pokroić w plastry o grubości 5 mm. Następnie boczek pokroić w drobną kostkę, zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, wlać do niego oliwę z oliwek, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić ją na średnim ogniu. Następnie dodać ugotowane wcześniej ziemniaki, oprószyć je szczyptą soli, przyprawą do ziemniaków, kminem rzymskim i posiekaną zieloną pietruszką. Wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie dodać do tego plastry sera Morbier i smażyć pod przykryciem do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)