Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3149
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 100 g wędzonego boczku
- 4 łyżki roztopionego masła
- 2 cebule
- 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do brytfanki. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić ją również w cienkie plastry i dodać do pokrojonych ziemniaków. Boczek wędzony pokroić na małe kawałki i posypać nim całość. Wszystko oprószyć szczyptą soli, przyprawą do ziemniaków, po czym zalać roztopionym masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Piec na rumiany kolor, a gotowe wyciągnąć z piekarnika i podawać na ciepło.
Komentarze (0)