Gari (imbir marynowany)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5104
Składniki:
- 300 g świeżego imbiru
- 1 szklanka octu ryżowego
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
- 0,5 szklanki cukru
Opis przygotowania:
Imbir umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pokroić go ostrym nożem w cienkie plastry i przełożyć do miski. Następnie zasypać go sola morską i odstawić na 30 minut. Po tym czasie imbir przełożyć do szczelnie zamykanego słoika. Do rondla wsypać cukier, wlać ocet ryżowy, zagotować na średnim ogniu, po czym zalać tym imbir w słoiku i dobrze zakręcić. Całość włożyć do rondla zalanego do połowy wodą, szybko zagotować, wyciągnąć słoik z wody i pozostawić na 3 dni w chłodnym miejscu. Do spożycia podawać osączony z zalewy.
Komentarze (0)