Sałatka z kapusty, orzeszków i marchwi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1706
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 szalotki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka orzeszków ziemnych
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka cukru
- pęczek drobnego szczypiorku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie marchew obrać ze skóry, po czym zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i przełożyć do miski. Szalotkę obrać ze skóry i dodać do marchwi. Kapustę czerwoną zszatkować drobno i przełożyć do 1,5 l lekko osolonej wody. Dodać do tego orzeszki ziemne, razem zagotować i odcedzić. Odcedzone składniki połączyć z warzywami w misce. Następnie dodać do tego pokrojony drobno szczypiorek, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukru, wlać sok z cytryny, oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki na 20 minut wstawić do lodówki.
Komentarze (0)