Sałatka z jajek, orzeszków i oliwek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1533
Składniki:
- 80 g zielonych oliwek bez pestek w zalewie
- 4 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 1 łyżeczka przyprawy Sumak
- 1 czerwona cebula
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać do miski. Oliwki osączyć z zalewy, pokroić je w kostkę i dodać do miski z natką. Wsypać do tego orzeszki pinii. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników w misce. Wlać do tego oliwę z oliwek, sok cytrynowy, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i wymieszać. Następnie jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić i obrać ze skorupek. Dwa obrane jajka pokroić w drobną kostkę, a dwa pozostałe pozostawić w całości i razem dodać do sałatki. Wszystko oprószyć mieloną, słodką papryką oraz przyprawą sumak..
Komentarze (0)