Zapiekanka ziemniaczana z makaronem i tuńczykiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2881
Składniki:
- 150 ml śmietany 18 %
- 30 g wędzonego tuńczyka
- 30 g makaronu penne
- 15 g tartego sera Gouda
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron penne zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Tuńczyka pokroić na drobne kawałki. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i wyłożyć go plastrami pokrojonych ziemniaków oraz ugotowanym wcześniej makaronem. Następnie posypać pokrojonym tuńczykiem, oprószyć pieprzem, solą, oregano i tymiankiem. Czosnek ograć ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Śmietanę wymieszać z tartym serem Gouda i polać całość. Wszystko posypać bułką tartą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piec do miękkości ziemniaków, po czym wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.
Komentarze (0)