Zapiekanka z ryżu, pieczarek i szparagów
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4497
Składniki:
- 40 g szparagów zielonych
- 6 pieczarek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki ryżu
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odcedzić. Szparagi umyć, zalać 0,5 l wody, dodać 1 łyżeczkę soli i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i pokroić na kawałki. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Przygotować naczynie do zapiekania i wysmarować je masłem. Do naczynia włożyć ryż, a na niego położyć połowę pokrojonej cebuli i pieczarek. Na pieczarki wyłożyć szparagi, następnie drugą częścią pieczarek i resztę cebuli. Całość oprószyć pieprzem oraz solą, zalać oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Zapiekać przez 20 minut, po czym wyciągnąć i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)