Zapiekanka z ryżu, pieczarek i szparagów

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4497
Zapiekanka z ryżu, pieczarek i szparagów
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g szparagów zielonych
  • 6 pieczarek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odcedzić. Szparagi umyć, zalać 0,5 l wody, dodać 1 łyżeczkę soli i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i pokroić na kawałki. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Przygotować naczynie do zapiekania i wysmarować je masłem. Do naczynia włożyć ryż, a na niego położyć połowę pokrojonej cebuli i pieczarek. Na pieczarki wyłożyć szparagi, następnie drugą częścią pieczarek i resztę cebuli. Całość oprószyć pieprzem oraz solą, zalać oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Zapiekać przez 20 minut, po czym wyciągnąć i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów