Pyzy z zielonej herbaty z sezamem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1818
Składniki:
- Ciasto:
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżeczki mielonej, zielonej herbaty matcha
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki z tapioki
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Nadzienie:
- 300 g czarnego sezamu
- 100 g cukru
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki letniej wody
Opis przygotowania:
Przygotować nadzienie: czarny sezam zmiksować mikserem, następnie dodać do niego masło, cukier, wlać letnią wodę i ponownie zmiksować na jednolitą masę. Powstałą masę wstawić na 30 minut do lodówki.
Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę ryżową, mąkę z tapiok, herbatę, sól, po czym wbić jajko, dodać masło i wlać letnią wodę. Całość dokładnie wyrobić ręcznie, aby powstało gładkie ciasto. Uformować z niego małe kulki i zrobić w nich wgniecenia palcem. W miejsce wgnieceń nałożyć łyżeczką przygotowaną wcześniej pastę sezamową.
Wszystko włożyć do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i gotować deo czasu, aż kulki podpłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i przełożyć do papilotek na talerzu.
Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę ryżową, mąkę z tapiok, herbatę, sól, po czym wbić jajko, dodać masło i wlać letnią wodę. Całość dokładnie wyrobić ręcznie, aby powstało gładkie ciasto. Uformować z niego małe kulki i zrobić w nich wgniecenia palcem. W miejsce wgnieceń nałożyć łyżeczką przygotowaną wcześniej pastę sezamową.
Wszystko włożyć do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i gotować deo czasu, aż kulki podpłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i przełożyć do papilotek na talerzu.
Komentarze (0)