Pyzy z zielonej herbaty z sezamem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1608
Pyzy z zielonej herbaty z sezamem
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżeczki mielonej, zielonej herbaty matcha
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki z tapioki
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Nadzienie:
  • 300 g czarnego sezamu
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki letniej wody

Opis przygotowania:

Przygotować nadzienie: czarny sezam zmiksować mikserem, następnie dodać do niego masło, cukier, wlać letnią wodę i ponownie zmiksować na jednolitą masę. Powstałą masę wstawić na 30 minut do lodówki.

Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę ryżową, mąkę z tapiok, herbatę, sól, po czym wbić jajko, dodać masło i wlać letnią wodę. Całość dokładnie wyrobić ręcznie, aby powstało gładkie ciasto. Uformować z niego małe kulki i zrobić w nich wgniecenia palcem. W miejsce wgnieceń nałożyć łyżeczką przygotowaną wcześniej pastę sezamową.

Wszystko włożyć do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i gotować deo czasu, aż kulki podpłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i przełożyć do papilotek na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów