Zupa orzechowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 67
Zupa orzechowa
fot. motghnit (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g masła orzechowego
  • 4 łyżki łuskanych orzechów ziemnych
  • 2 łyżki masła
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 0,5 selera (korzeń)
  • sól
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Seler oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na maśle w rondlu. Seler obrać ze skóry, pokroić go w kostkę i dodać do zeszklonej cebuli w rondlu. Smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu, po czym dodać do tego mąkę pszenną, wymieszać, wlać bulion warzywny, ponownie wymieszać i gotować przez 30 minut. Następnie zmiksować mikserem, dodać do tego masło orzechowe, wlać sok z cytryny, doprawić do smaku solą, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotowe ściągnąć z ognia, przelać do misek, posypać łuskanymi orzechami ziemnymi i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów