Zupa orzechowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1107
Składniki:
- 400 g masła orzechowego
- 4 łyżki łuskanych orzechów ziemnych
- 2 łyżki masła
- 2 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 cebula
- 0,5 selera (korzeń)
- sól
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Seler oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na maśle w rondlu. Seler obrać ze skóry, pokroić go w kostkę i dodać do zeszklonej cebuli w rondlu. Smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu, po czym dodać do tego mąkę pszenną, wymieszać, wlać bulion warzywny, ponownie wymieszać i gotować przez 30 minut. Następnie zmiksować mikserem, dodać do tego masło orzechowe, wlać sok z cytryny, doprawić do smaku solą, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotowe ściągnąć z ognia, przelać do misek, posypać łuskanymi orzechami ziemnymi i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)