Pikle z zielonej papryki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 7523
Składniki:
- 10 zielonych papryk Jalapeno
- 3 łyżki cukru
- 2 ząbki czosnku
- 1 l wody
- 1 łyżeczka soki
- 3/4 szklanki octu 10 %
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
Opis przygotowania:
Papryki umyć, osączyć z wody i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Do rondla wlać wodę, ocet, wsypać cukier, sól i suszone oregano oraz dodać do tego obrany i pokrojony drobno czosnek. Składniki zagotować na dużym ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do tego pokrojoną wcześniej paprykę. Całość przestudzić przez 10 minut. Następnie wszystko przelać do słoików, zakręcić pokrywkami, przełożyć do rondla zalanego do połowy wodą i zagotować. Zagotowane słoiki ściągnąć z ognia, wyciągnąć z gotowanej wody i odstawić w chłodniejsze miejsce. Proporcje na 3 słoiki o pojemności 1 l.
Komentarze (0)