Polędwica w zielonej posypce
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1859
Składniki:
- 800 g polędwicy wieprzowej
- 300 ml czerwonego wina wytrawnego
- 200 ml sosu chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki oleju
- Na zieloną posypkę:
- 2 ząbki czosnku
- 1 świeża kajzerka
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 1 garść świeżego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- pieprz czarny mielony
- sól
Opis przygotowania:
Czosnek obrać ze skóry, pokroić go w cienkie plastry i nadziać nim polędwicę wieprzową. Mięso wraz z czosnkiem przełożyć do brytfanki, zalać winem czerwonym i moczyć przez 3 godziny. Po namoczeniu mięso odsączyć na papierowym ręczniku.
Przygotować zieloną posypkę: czosnek obrać ze skóry i dodać do miksera. Dodać do tego pokruszoną na małe kawałeczki kajzerkę, natkę zielonej pietruszki, szpinak i masło. Wsypać mielone nasiona kolendry, suszony tymianek, szczyptę soli i pierzu. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę.
Olej rozgrzać na patelni i lekko przyrumienić na nim osuszoną wcześniej polędwicę z każdej strony. Po przyrumienieniu mięso przełożyć do brytfanki, wysmarować je musztardą i obłożyć przygotowaną wcześniej zieloną posypką. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec około 15-20 minut. Po upieczeniu mięso wyciągnąć z piekarnika, pokroić na porcje, wyłożyć na talerz i polać sosem chili.
Przygotować zieloną posypkę: czosnek obrać ze skóry i dodać do miksera. Dodać do tego pokruszoną na małe kawałeczki kajzerkę, natkę zielonej pietruszki, szpinak i masło. Wsypać mielone nasiona kolendry, suszony tymianek, szczyptę soli i pierzu. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę.
Olej rozgrzać na patelni i lekko przyrumienić na nim osuszoną wcześniej polędwicę z każdej strony. Po przyrumienieniu mięso przełożyć do brytfanki, wysmarować je musztardą i obłożyć przygotowaną wcześniej zieloną posypką. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec około 15-20 minut. Po upieczeniu mięso wyciągnąć z piekarnika, pokroić na porcje, wyłożyć na talerz i polać sosem chili.
Komentarze (0)