Polędwica w zielonej posypce

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1859
Polędwica w zielonej posypce
fot. grafvision / elements.envato.com

Składniki:

  • 800 g polędwicy wieprzowej
  • 300 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 200 ml sosu chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki oleju
  • Na zieloną posypkę:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 świeża kajzerka
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • pieprz czarny mielony
  • sól

Opis przygotowania:

Czosnek obrać ze skóry, pokroić go w cienkie plastry i nadziać nim polędwicę wieprzową. Mięso wraz z czosnkiem przełożyć do brytfanki, zalać winem czerwonym i moczyć przez 3 godziny. Po namoczeniu mięso odsączyć na papierowym ręczniku.

Przygotować zieloną posypkę: czosnek obrać ze skóry i dodać do miksera. Dodać do tego pokruszoną na małe kawałeczki kajzerkę, natkę zielonej pietruszki, szpinak i masło. Wsypać mielone nasiona kolendry, suszony tymianek, szczyptę soli i pierzu. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę.

Olej rozgrzać na patelni i lekko przyrumienić na nim osuszoną wcześniej polędwicę z każdej strony. Po przyrumienieniu mięso przełożyć do brytfanki, wysmarować je musztardą i obłożyć przygotowaną wcześniej zieloną posypką. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec około 15-20 minut. Po upieczeniu mięso wyciągnąć z piekarnika, pokroić na porcje, wyłożyć na talerz i polać sosem chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów