Pikle z zielonej fasolki szparagowej
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4165
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 1 kg zielonej fasolki szparagowej
- Zalewa na 2 słoiki litrowe:
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2,5 łyżki cukru
- 2 liście laurowe
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki nasion kolendry
Opis przygotowania:
Fasolkę oraz paprykę umyć osączyć z wody. Fasolkę pozbawić końcówek, a paprykę pozbawić nasion i pokroić na duże kawałki. Pokrojone warzywa włożyć do słoika. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do składników w słoiku. Następnie wrzucić do tego ziele angielskie, ziarna pieprzu i liście laurowe.
Przygotować zalewę: do rondla wlać wodę, wino i ocet jabłkowy, wsypać cukier oraz sól, wymieszać i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do napełnionych składnikami słoików.
Całość zakręcić pokrywkami, wstawić do rondla do połowy zalanego wodą i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, wyciągnąć z wody i odstawić w chłodne miejsce.
Przygotować zalewę: do rondla wlać wodę, wino i ocet jabłkowy, wsypać cukier oraz sól, wymieszać i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do napełnionych składnikami słoików.
Całość zakręcić pokrywkami, wstawić do rondla do połowy zalanego wodą i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, wyciągnąć z wody i odstawić w chłodne miejsce.
Komentarze (0)