Pikle z zielonej fasolki szparagowej

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4165
Pikle z zielonej fasolki szparagowej
fot. wyldwest / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 1 kg zielonej fasolki szparagowej
  • Zalewa na 2 słoiki litrowe:
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2,5 łyżki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki nasion kolendry

Opis przygotowania:

Fasolkę oraz paprykę umyć osączyć z wody. Fasolkę pozbawić końcówek, a paprykę pozbawić nasion i pokroić na duże kawałki. Pokrojone warzywa włożyć do słoika. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do składników w słoiku. Następnie wrzucić do tego ziele angielskie, ziarna pieprzu i liście laurowe.

Przygotować zalewę: do rondla wlać wodę, wino i ocet jabłkowy, wsypać cukier oraz sól, wymieszać i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do napełnionych składnikami słoików.

Całość zakręcić pokrywkami, wstawić do rondla do połowy zalanego wodą i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, wyciągnąć z wody i odstawić w chłodne miejsce.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów