Zapiekanka z penne, oliwek, sera i szynki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1648
Zapiekanka z penne, oliwek, sera i szynki
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g makaronu penne
  • 25 g szynki wędzonej
  • 15 g tartego sera mozzarella
  • 3 łyżki czerwonych oliwek w zalewie
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Oliwki osączyć z zalewy. Makaron penne zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzony przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Następnie szynkę pokroić w drobną kostkę i posypać nią makaron. Dodać do tego pokrojoną natkę zielonej pietruszki, osączone z zalewy oliwki, po czym całość posypać tartą mozzarellą. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów