Zapiekanka z penne, oliwek, sera i szynki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1838
Składniki:
- 40 g makaronu penne
- 25 g szynki wędzonej
- 15 g tartego sera mozzarella
- 3 łyżki czerwonych oliwek w zalewie
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Oliwki osączyć z zalewy. Makaron penne zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzony przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Następnie szynkę pokroić w drobną kostkę i posypać nią makaron. Dodać do tego pokrojoną natkę zielonej pietruszki, osączone z zalewy oliwki, po czym całość posypać tartą mozzarellą. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.
Komentarze (0)