Semiya Payasam - indyjski pudding z makaronem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1115
Semiya Payasam - indyjski pudding z makaronem
fot. motghnit (elements.envato.com)
Semiya Payasam to indyjski pudding z cienkim makaronem vermicelli, mlekiem kokosowym oraz kardamonem. Może być podawany na ciepło lub na zimno.

Składniki:

  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki zielonych pistacji
  • 1,5 l mleka kokosowego
  • 1 szklanka słodkiego mleka skondensowanego
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 szklanki orzechów nerkowca
  • 0,5 szklanki orzeszków pinii
  • 0,5 szklanki perełek z tapioki
  • 0,5 szklanki makaronu vermicelli
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta suszonego szafranu

Opis przygotowania:

Dwie łyżki masła klarowanego stopić na rozgrzanej patelni. Do stopionego masła wsypać orzechy nerkowca i orzeszki pinii. Orzechy razem wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy wsypać do tego rodzynki i smażyć razem jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia. Następnie stopić pozostałe masło klarowane w rondlu i wsypać do niego makaron. Wymieszać i smażyć do chwili, aż się lekko zarumieni. Wtedy wlać do tego mleko kokosowe oraz mleko skondensowane, wsypać mielony kardamon, perełki z tapioki i dokładnie wymieszać. Wszystko gotować do chwili, aż całość zgęstnieje. Wtedy ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać suszonymi wcześniej orzechami, rodzynkami oraz zielonymi pistacjami. Przed podaniem posypać szczyptą suszonego szafranu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów