Zapiekanka z warzyw korzennych
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2040
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 szalotki
- 1,5 szklanki mleka 0,5 %
- 1,5 szklanki tartego sera Gruyere
- 1 seler
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
- 0,5 kg marchwi
- 0,5 kg korzenia pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew oraz pietruszkę obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Seler obrać ze skóry i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Pokrojone warzywa przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i gotować przez 5 minut na średnim ogniu. Potem odcedzić i przełożyć do naczynia do zapiekania. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Zeszkloną ściągnąć z ognia i wyłożyć na warzywa w naczyniu. Mąkę wymieszać z mlekiem oraz szczyptą soli i zalać tym pozostałe składniki. Dodać do tego świeży oraz suszony tymianek i oprószyć pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z tartym parmezanem i posypać całość. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piec przez 30 minut.
Komentarze (0)