Perliczki z porem i serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2154
Składniki:
- 200 g mięsa z perliczek bez kości
- 25 g tartego sera Ementaler
- 20 g tartego sera Gruyera
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 mały por
- 0,5 łyżeczki suszonej trybulki
- 1 jajko
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Mięso perliczki przemielić przez maszynkę do mięsa, po przym przełożyć do miski i wymieszać z tartymi serami. Wbić do tego jajko, dodać obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek oraz pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki (część pozostawić do dekoracji potrawy). Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować podłużne kotlety. Przełożyć je na rozgrzaną oliwę na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Masło stopić na patelni. Dodać do tego pokrojone na kawałki łodygi selera, por, doprawić do smaku szczyptą soli, dodać suszoną trybulkę i smażyć przez 1,5 minuty na małym ogniu pod przykryciem. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Natomiast roztopione masło ze smażenia zmiksować mikserem, aby powstała piana i polać potrawę. Wszystko udekorować natką pozostała natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)