Perliczki z porem i serem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2154
Perliczki z porem i serem
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g mięsa z perliczek bez kości
  • 25 g tartego sera Ementaler
  • 20 g tartego sera Gruyera
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mały por
  • 0,5 łyżeczki suszonej trybulki
  • 1 jajko
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Mięso perliczki przemielić przez maszynkę do mięsa, po przym przełożyć do miski i wymieszać z tartymi serami. Wbić do tego jajko, dodać obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek oraz pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki (część pozostawić do dekoracji potrawy). Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować podłużne kotlety. Przełożyć je na rozgrzaną oliwę na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Masło stopić na patelni. Dodać do tego pokrojone na kawałki łodygi selera, por, doprawić do smaku szczyptą soli, dodać suszoną trybulkę i smażyć przez 1,5 minuty na małym ogniu pod przykryciem. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Natomiast roztopione masło ze smażenia zmiksować mikserem, aby powstała piana i polać potrawę. Wszystko udekorować natką pozostała natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów