Kotlety z komosy ryżowej i warzyw
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2342
Składniki:
- 400 g miąższu z dyni
- 300 g ciecierzycy
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1,5 szklanki komosy ryżowej
- 1 pęczek szpinaku
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Szpinak umyć i odsączyć z wody. Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Miąższ z dyni przełożyć na blachę do pieczenia, po czym wstawić go do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do miękkości. Po upieczeniu miąższ wyciągnąć, zmiksować i dodać go do ugotowanej wcześniej ciecierzycy. Komosę ryżową opłukać wodą, przesypać do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i dodać ją do składników w misce. Następnie dodać do tego pokrojony drobno szpinak i wsypać granulowany czosnek. Całość oprószyć tartą gałką muszkatołową, dobrze wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kotlety. Przełożyć je na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)