Kotlety z komosy ryżowej i warzyw

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1908
Kotlety z komosy ryżowej i warzyw
fot. Arzamasova (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g miąższu z dyni
  • 300 g ciecierzycy
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1,5 szklanki komosy ryżowej
  • 1 pęczek szpinaku
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Szpinak umyć i odsączyć z wody. Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Miąższ z dyni przełożyć na blachę do pieczenia, po czym wstawić go do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do miękkości. Po upieczeniu miąższ wyciągnąć, zmiksować i dodać go do ugotowanej wcześniej ciecierzycy. Komosę ryżową opłukać wodą, przesypać do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i dodać ją do składników w misce. Następnie dodać do tego pokrojony drobno szpinak i wsypać granulowany czosnek. Całość oprószyć tartą gałką muszkatołową, dobrze wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kotlety. Przełożyć je na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów