Babeczki z kuskusu i warzyw

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4166
Babeczki z kuskusu i warzyw
fot. Butaris / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 200 g kaszy kuskus
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 40 ml śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 gałązki świeżego majeranku
  • 2 łyżki masła
  • 1 bakłażan
  • 1 papryka
  • 1 cukinia
  • garść świeżej bazylii
  • pieprz świeżo zmielony
  • szczypta mielonego tymianku
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Bakłażana i cukinię pokroić drobno. Czosnek obrać, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone warzywa i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Następnie ściągnąć z ognia. Zagotować bulion warzywny, ściągnąć z ognia i wsypać do niego kaszę kuskus. Potem przykryć i kiedy kasza napęcznieje - odparować. Jogurt zmieszać z pokrojonym drobno majerankiem, rozmarynem, szczyptą pieprzu, tymianku i wlać do odparowanego kuskusu. Dodać do tego duszone warzywa i wbić jajka. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, dokładnie wymieszać i nałożyć do małych foremek na babeczki. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec przez 20 minut. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, przełożyć na talerz i udekorować listkami bazylii

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów