Babeczki z kuskusu i warzyw
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4166
Składniki:
- 400 ml bulionu warzywnego z kostki
- 200 g kaszy kuskus
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 40 ml śmietany kremówki
- 2 jajka
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 gałązki świeżego majeranku
- 2 łyżki masła
- 1 bakłażan
- 1 papryka
- 1 cukinia
- garść świeżej bazylii
- pieprz świeżo zmielony
- szczypta mielonego tymianku
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Bakłażana i cukinię pokroić drobno. Czosnek obrać, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone warzywa i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Następnie ściągnąć z ognia. Zagotować bulion warzywny, ściągnąć z ognia i wsypać do niego kaszę kuskus. Potem przykryć i kiedy kasza napęcznieje - odparować. Jogurt zmieszać z pokrojonym drobno majerankiem, rozmarynem, szczyptą pieprzu, tymianku i wlać do odparowanego kuskusu. Dodać do tego duszone warzywa i wbić jajka. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, dokładnie wymieszać i nałożyć do małych foremek na babeczki. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec przez 20 minut. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, przełożyć na talerz i udekorować listkami bazylii
Komentarze (0)