Burgery z komosy ryżowej i warzyw

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1342
Burgery z komosy ryżowej i warzyw
fot. Arzamasova (elements.envato.com)

Składniki:

  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 200 g czarnej fasoli w zalewie
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól

Opis przygotowania:

Szpinak umyć, odsączyć z wody i pokroić drobno. Kukurydzę oraz czarną fasolę odsączyć z zalewy i razem przesypać do jednej miski. Komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu komosę odparować i dodać do odcedzonej czarnej fasoli z kukurydzą w misce. Dodać do tego pokrojony szpinak, wsypać bułkę tartą, czosnek granulowany, mielony kminek, chili i wlać koncentrat pomidorowy. Całość dobrze wymieszać, po czym uformować z tego ręcznie małe kotlety. Przełożyć je na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na deskę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów