Burgery z komosy ryżowej i warzyw
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1342
Składniki:
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 200 g czarnej fasoli w zalewie
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 1 garść świeżego szpinaku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól
Opis przygotowania:
Szpinak umyć, odsączyć z wody i pokroić drobno. Kukurydzę oraz czarną fasolę odsączyć z zalewy i razem przesypać do jednej miski. Komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu komosę odparować i dodać do odcedzonej czarnej fasoli z kukurydzą w misce. Dodać do tego pokrojony szpinak, wsypać bułkę tartą, czosnek granulowany, mielony kminek, chili i wlać koncentrat pomidorowy. Całość dobrze wymieszać, po czym uformować z tego ręcznie małe kotlety. Przełożyć je na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na deskę.
Komentarze (0)