Tofu panierowane z papryką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3457
Tofu panierowane z papryką
fot. dainee / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g białego tofu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 zielone papryki chili
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 letniej wody
  • pęczek szczypiorku
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Tofu pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać do tego mąkę kukurydzianą, szczyptę soli oraz pieprzu, curry, po czym wbić jajko i wlać odrobinę letniej wody. Z całości wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Wyrobione ciasto przelać na tofu i dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni i wrzucić do niego wymieszane składniki. Smażyć na złoty kolor, po czym łyżką cedzakową odcedzić i wyłożyć na talerz. Paprykę oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Szczypiorek pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę, oprószyć szczyptą soli, wlać sos sojowy i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i połączyć z tofu. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów