Tofu panierowane z papryką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3819
Składniki:
- 200 g białego tofu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 zielone papryki chili
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 letniej wody
- pęczek szczypiorku
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Tofu pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać do tego mąkę kukurydzianą, szczyptę soli oraz pieprzu, curry, po czym wbić jajko i wlać odrobinę letniej wody. Z całości wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Wyrobione ciasto przelać na tofu i dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni i wrzucić do niego wymieszane składniki. Smażyć na złoty kolor, po czym łyżką cedzakową odcedzić i wyłożyć na talerz. Paprykę oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Szczypiorek pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę, oprószyć szczyptą soli, wlać sos sojowy i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i połączyć z tofu. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)