Pierogi leniwe z serem i truskawkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1460
Składniki:
- 250 g świeżych truskawek
- 4 ziemniaki
- 150 g mąki pszennej
- 150 g białego twarogu
- 2 łyżki mąki pszennej po podsypania ciasta
- sól
- 1 łyżka oleju
- świeża mięta do dekoracji
Opis przygotowania:
Miętę oraz truskawki umyć i odsączyć z wody.
Przygotować ciasto: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, lekko przestudzić, wyłożyć na stolnicę, wsypać do nich mąkę, wbić jajko, dodać biały twaróg i z całości wyrobić gładkie ciasto. Podsypać je mąką i zawinąć w jeden, długi rulon.
Następnie ostrym nożem pokroić je na ukośne kawałki. Następnie całość wrzucić do gotującej się wody z olejem i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie pierogi wyciągnąć z wody łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Wszystko udekorować świeżymi truskawkami oraz miętą.
Przygotować ciasto: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, lekko przestudzić, wyłożyć na stolnicę, wsypać do nich mąkę, wbić jajko, dodać biały twaróg i z całości wyrobić gładkie ciasto. Podsypać je mąką i zawinąć w jeden, długi rulon.
Następnie ostrym nożem pokroić je na ukośne kawałki. Następnie całość wrzucić do gotującej się wody z olejem i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie pierogi wyciągnąć z wody łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Wszystko udekorować świeżymi truskawkami oraz miętą.
Komentarze (0)