Pierogi leniwe z serem i truskawkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1460
Pierogi leniwe z serem i truskawkami
fot. lyulkamazur (elements.envato.com)

Składniki:

  • 250 g świeżych truskawek
  • 4 ziemniaki
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g białego twarogu
  • 2 łyżki mąki pszennej po podsypania ciasta
  • sól
  • 1 łyżka oleju
  • świeża mięta do dekoracji

Opis przygotowania:

Miętę oraz truskawki umyć i odsączyć z wody.

Przygotować ciasto: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, lekko przestudzić, wyłożyć na stolnicę, wsypać do nich mąkę, wbić jajko, dodać biały twaróg i z całości wyrobić gładkie ciasto. Podsypać je mąką i zawinąć w jeden, długi rulon.

Następnie ostrym nożem pokroić je na ukośne kawałki. Następnie całość wrzucić do gotującej się wody z olejem i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie pierogi wyciągnąć z wody łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Wszystko udekorować świeżymi truskawkami oraz miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów