Zapiekanka z tortilli
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5026
Składniki:
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 200 g białej fasoli w zalewie
- 10 g tartego sera cheddar
- 10 g tartego parmezanu
- 4 placki tortilli
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka kaparów w zalewie
- sól
- pieprz czarny
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną paprykę, osączoną z zalewy kukurydzę, fasolę i kapary. Oprószyć pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Następnie smażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć je na placki tortilli. Całość zawinąć w rulony, po czym włożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania i posypać obydwoma tartymi serami. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec do czasu rozpuszczenia się serów. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.
Komentarze (0)