Zapiekanka z tortilli

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4734
Zapiekanka z tortilli
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 200 g białej fasoli w zalewie
  • 10 g tartego sera cheddar
  • 10 g tartego parmezanu
  • 4 placki tortilli
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka kaparów w zalewie
  • sól
  • pieprz czarny

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną paprykę, osączoną z zalewy kukurydzę, fasolę i kapary. Oprószyć pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Następnie smażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć je na placki tortilli. Całość zawinąć w rulony, po czym włożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania i posypać obydwoma tartymi serami. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec do czasu rozpuszczenia się serów. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów