Tortellini ze szpinakiem, serem i rodzynkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2207
Składniki:
- 20 g rodzynek
- 20 g orzeszków pinii
- 6 rzodkiewek
- 3 g kiełków rzodkiewki
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
- pieprz
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 0,5 szklanki letniej wody
- Wypełnienie:
- 200 g mrożonego szpinaku
- 150 g sera ricotta
- 2 łyżki masła
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Rzodkiewkę oraz kiełki umyć i osączyć z wody. Rzodkiewkę pokroić w cienkie krążki. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajka, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć krążki kubkiem.
Przygotować wypełnienie: szpinak rozmrozić i smażyć na rozgrzanym maśle na patelni przez 3 minuty na średnim ogniu. Usmażony ściągnąć z ognia, przestudzić, dodać do niego pokruszony na drobne kawałeczki ser ricotta oraz doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i tartej gałki muszkatołowej. Następnie wymieszać i przełożyć łyżeczką na wycięte krążki ciasta. Całość dokładnie zlepić ręcznie, i złożyć w "uszka".
Wszystko włożyć do rondla z 1,5 l lekko osolonej gotującej się wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić i wyłożyć na talerz. Następnie stopić 3 łyżki masła na rozgrzanej patelni i dodać do niego orzeszki pinii oraz rodzynki. Wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Na koniec dodać do tego pokrojoną rzodkiewkę i udekorować potrawę kiełkami.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajka, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć krążki kubkiem.
Przygotować wypełnienie: szpinak rozmrozić i smażyć na rozgrzanym maśle na patelni przez 3 minuty na średnim ogniu. Usmażony ściągnąć z ognia, przestudzić, dodać do niego pokruszony na drobne kawałeczki ser ricotta oraz doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i tartej gałki muszkatołowej. Następnie wymieszać i przełożyć łyżeczką na wycięte krążki ciasta. Całość dokładnie zlepić ręcznie, i złożyć w "uszka".
Wszystko włożyć do rondla z 1,5 l lekko osolonej gotującej się wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić i wyłożyć na talerz. Następnie stopić 3 łyżki masła na rozgrzanej patelni i dodać do niego orzeszki pinii oraz rodzynki. Wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Na koniec dodać do tego pokrojoną rzodkiewkę i udekorować potrawę kiełkami.
Komentarze (0)