Tortellini ze szpinakiem, serem i rodzynkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2207
Tortellini ze szpinakiem, serem i rodzynkami
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 g rodzynek
  • 20 g orzeszków pinii
  • 6 rzodkiewek
  • 3 g kiełków rzodkiewki
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Wypełnienie:
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 150 g sera ricotta
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Rzodkiewkę oraz kiełki umyć i osączyć z wody. Rzodkiewkę pokroić w cienkie krążki. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajka, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć krążki kubkiem.

Przygotować wypełnienie: szpinak rozmrozić i smażyć na rozgrzanym maśle na patelni przez 3 minuty na średnim ogniu. Usmażony ściągnąć z ognia, przestudzić, dodać do niego pokruszony na drobne kawałeczki ser ricotta oraz doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i tartej gałki muszkatołowej. Następnie wymieszać i przełożyć łyżeczką na wycięte krążki ciasta. Całość dokładnie zlepić ręcznie, i złożyć w "uszka".

Wszystko włożyć do rondla z 1,5 l lekko osolonej gotującej się wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić i wyłożyć na talerz. Następnie stopić 3 łyżki masła na rozgrzanej patelni i dodać do niego orzeszki pinii oraz rodzynki. Wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Na koniec dodać do tego pokrojoną rzodkiewkę i udekorować potrawę kiełkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów