Tortillitas de gambas

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1465
Tortillitas de gambas
fot. austinevan / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 150 g mrożonych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki jasnego piwa
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do miksera. Następnie krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, pokroić na kawałki, dodać do pokrojonych składników w mikserze i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane przełożyć do miski, wsypać do tego mąkę, proszek do pieczenia i pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Jajko wbić do rondla, roztrzepać widelcem z piwem i przelać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wyrobić ciasto. Rozgrzać olej na patelni i łyżką nakładać wyrobione ciasto. Smażyć z obu stron na złoty kolor, a usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)