Tortillitas de gambas
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1465
Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g mrożonych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 cebula
- 0,5 szklanki jasnego piwa
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do miksera. Następnie krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, pokroić na kawałki, dodać do pokrojonych składników w mikserze i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane przełożyć do miski, wsypać do tego mąkę, proszek do pieczenia i pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Jajko wbić do rondla, roztrzepać widelcem z piwem i przelać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wyrobić ciasto. Rozgrzać olej na patelni i łyżką nakładać wyrobione ciasto. Smażyć z obu stron na złoty kolor, a usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)