Roladki z placków tortilli, warzyw i sera koziego

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2474
Roladki z placków tortilli, warzyw i sera koziego
fot. Kelly Schott / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 30 g twarogu koziego
  • 3 g kiełków fasoli mung
  • 4 placki tortilli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 szparagi zielone
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone młode cukinie
  • 1 czerwona cebula
  • 1 seler
  • pęczek bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kiełki fasoli mung sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Seler oraz cebule czerwoną obrać ze skóry, pokroić na kawałki i razem włożyć do jednego rondla. Zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Do drugiego rondla włożyć pokrojone na kawałki szparagi, zalać je 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ser kozi pokroić w cienkie plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w słomkę. Cukinię oraz placki tortilli pokroić w podłużne plastry o tej samej szerokości i nałożyć na siebie. Następnie oba składniki razem przełożyć na 2 łyżki rozgrzanej oliwy na patelni, dodać pokrojoną wcześniej paprykę i smażyć pod przykryciem przez 1 minutę. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do nich pokrojony wcześniej ser kozi oraz ugotowane wszystkie warzywa. Całość zwinąć w rolady, spiąć małymi wykałaczkami i wyłożyć na talerz. Bazylię pokroić drobno, rozetrzeć z oliwą oraz szczyptą soli w moździerzu i polać tym potrawę, a na koniec udekorować ją kiełkami fasoli mung.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów