Roladki z placków tortilli, warzyw i sera koziego
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2474
Składniki:
- 30 g twarogu koziego
- 3 g kiełków fasoli mung
- 4 placki tortilli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 szparagi zielone
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone młode cukinie
- 1 czerwona cebula
- 1 seler
- pęczek bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kiełki fasoli mung sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Seler oraz cebule czerwoną obrać ze skóry, pokroić na kawałki i razem włożyć do jednego rondla. Zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Do drugiego rondla włożyć pokrojone na kawałki szparagi, zalać je 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ser kozi pokroić w cienkie plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w słomkę. Cukinię oraz placki tortilli pokroić w podłużne plastry o tej samej szerokości i nałożyć na siebie. Następnie oba składniki razem przełożyć na 2 łyżki rozgrzanej oliwy na patelni, dodać pokrojoną wcześniej paprykę i smażyć pod przykryciem przez 1 minutę. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do nich pokrojony wcześniej ser kozi oraz ugotowane wszystkie warzywa. Całość zwinąć w rolady, spiąć małymi wykałaczkami i wyłożyć na talerz. Bazylię pokroić drobno, rozetrzeć z oliwą oraz szczyptą soli w moździerzu i polać tym potrawę, a na koniec udekorować ją kiełkami fasoli mung.
Komentarze (0)