Banany w czekoladzie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 9627
Banany w czekoladzie
fot. René Ehrhardt (flickr.com), CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 bananów
  • 50 g rumu
  • 15 dkg czekolady
  • 3 łyżki masła
  • 10 dkg cukru

Opis przygotowania:

Z cukru i 1/4 szklanki wody ugotować gęsty syrop. Czekoladę rozpuścić nad gotującym się syropem na parze. Rozpuszczoną czekoladę utrzeć z syropem dodając go stopniowo po łyżce z masłem na jednolity sos. Banany umyć, obrać ze skórek, odciąć z nich piętki, pozawijać w folię aluminiową wysmarowaną wcześniej masłem i wstawić do gorącego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć banany z piekarnika, odwinąć z folii, skropić je rumem i polać sosem czekoladowym. Można podawać na zimno lub na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów