Banany w czekoladzie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 9627
Składniki:
- 6 bananów
- 50 g rumu
- 15 dkg czekolady
- 3 łyżki masła
- 10 dkg cukru
Opis przygotowania:
Z cukru i 1/4 szklanki wody ugotować gęsty syrop. Czekoladę rozpuścić nad gotującym się syropem na parze. Rozpuszczoną czekoladę utrzeć z syropem dodając go stopniowo po łyżce z masłem na jednolity sos. Banany umyć, obrać ze skórek, odciąć z nich piętki, pozawijać w folię aluminiową wysmarowaną wcześniej masłem i wstawić do gorącego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć banany z piekarnika, odwinąć z folii, skropić je rumem i polać sosem czekoladowym. Można podawać na zimno lub na gorąco.
Komentarze (0)