Zapiekanka z serem szynka i rodzynkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1685
Składniki:
- 20 g tartego sera Gouda
- 20 g sera feta
- 20 g szynki wiejskiej w plastrach
- 4 pomidorki cherry do dekoracji
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 bagietka
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrząca wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na małe kawałki. Pomidorki umyć, osaczyć z wody i przekroić na połówki. Bagietkę pokroić w kromki o grubości 1,5 cm, wysmarować je oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą pieprzu, soli i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Następnie posypać ją pokrojonymi rodzynkami, nałożyć na to plastry szynki wędzonej i pokruszony drobno ser feta. Całość posypać tartym serem Gouda i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec do chwili, aż ser całkowicie się rozpuści. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, udekorować pokrojonymi pomidorkami cherry i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało
Komentarze (0)