Zapiekanka z serem szynka i rodzynkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1685
Zapiekanka z serem szynka i rodzynkami
fot. Phil Denton / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 g tartego sera Gouda
  • 20 g sera feta
  • 20 g szynki wiejskiej w plastrach
  • 4 pomidorki cherry do dekoracji
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 bagietka
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrząca wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na małe kawałki. Pomidorki umyć, osaczyć z wody i przekroić na połówki. Bagietkę pokroić w kromki o grubości 1,5 cm, wysmarować je oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą pieprzu, soli i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Następnie posypać ją pokrojonymi rodzynkami, nałożyć na to plastry szynki wędzonej i pokruszony drobno ser feta. Całość posypać tartym serem Gouda i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec do chwili, aż ser całkowicie się rozpuści. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, udekorować pokrojonymi pomidorkami cherry i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów