Pierogi z ciasta francuskiego z serem i rodzynkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 57
Pierogi z ciasta francuskiego z serem i rodzynkami
fot. Yakov_Oskanov (elements.envato.com)

Składniki:

  • 650 g ciasta francuskiego
  • 450 g twarogu sernikowego
  • 250 g rodzynek
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i wyciąć w nim krążki kubkiem. Twaróg sernikowy przełożyć do miski. Wbić do niego jajka, wsypać cukier, cynamon, wlać ekstrakt waniliowy, dodać sparzone wcześniej rodzynki i dokładnie rozmieszać. Powstały farsz nałożyć łyżką na wycięte wcześniej krążki z ciasta i dokładnie zlepić ręcznie. Wszystko włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów