Pierogi z ciasta francuskiego z serem i rodzynkami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1175
Składniki:
- 650 g ciasta francuskiego
- 450 g twarogu sernikowego
- 250 g rodzynek
- 2 jajka
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i wyciąć w nim krążki kubkiem. Twaróg sernikowy przełożyć do miski. Wbić do niego jajka, wsypać cukier, cynamon, wlać ekstrakt waniliowy, dodać sparzone wcześniej rodzynki i dokładnie rozmieszać. Powstały farsz nałożyć łyżką na wycięte wcześniej krążki z ciasta i dokładnie zlepić ręcznie. Wszystko włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor.
Komentarze (0)