Zapiekanka z szynką, musztardą i miodem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2339
Składniki:
- 100 ml miodu wielokwiatowego
- 5 pieczarek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 plastry szynki wędzonej
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 kromki bagietki
- 1 szklanka tartego sera żółtego
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
- 0,5 kg ziemniaków
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą woda, potem przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Następnie odcedzić, obrać ze skóry pokroić w cienkie plastry i przełożyć do naczynia do zapiekania. Pokrojone ziemniaki posypać szczyptą soli, pieprzu i przyprawą do ziemniaków. Cebulę obrać ze skóry pokroić w plastry i dodać do ziemniaków. Pieczarki umyć, osączyć z wody, pozbawić błony, po czym pokroić w plastry i dodać do składników. Całość polać 2 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć tartym serem żółtym, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Kromki bagietki wysmarować 2 łyżkami oliwy z oliwek, po czym przełożyć na rozgrzaną patelnię i zrumienić z obu stron. Zrumienione dodać do zapiekanki. Dodać do tego plastry szynki wędzonej. Miód podgrzać w rondlu na małym ogniu. Podgrzany wymieszać z musztardą i polać szynkę. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)