Zapiekanka z szynką, musztardą i miodem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2124
Zapiekanka z szynką, musztardą i miodem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml miodu wielokwiatowego
  • 5 pieczarek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 plastry szynki wędzonej
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 kromki bagietki
  • 1 szklanka tartego sera żółtego
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
  • 0,5 kg ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą woda, potem przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Następnie odcedzić, obrać ze skóry pokroić w cienkie plastry i przełożyć do naczynia do zapiekania. Pokrojone ziemniaki posypać szczyptą soli, pieprzu i przyprawą do ziemniaków. Cebulę obrać ze skóry pokroić w plastry i dodać do ziemniaków. Pieczarki umyć, osączyć z wody, pozbawić błony, po czym pokroić w plastry i dodać do składników. Całość polać 2 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć tartym serem żółtym, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Kromki bagietki wysmarować 2 łyżkami oliwy z oliwek, po czym przełożyć na rozgrzaną patelnię i zrumienić z obu stron. Zrumienione dodać do zapiekanki. Dodać do tego plastry szynki wędzonej. Miód podgrzać w rondlu na małym ogniu. Podgrzany wymieszać z musztardą i polać szynkę. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów