Rogale z serem, jabłkami i rodzynkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 982
Rogale z serem, jabłkami i rodzynkami

Składniki:

  • 800 mrożonego ciasta francuskiego
  • 400 g twarogu sernikowego
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 białka jaj
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • świeża mięta do dekoracji

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Ciasto francuskie rozmrozić, przełożyć na stolnicę i pokroić w trójkąty. Jabłka umyć, odsączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Pokrojone jabłka zasypać cukrem, cynamonem i wymieszać. Następnie twaróg sernikowy przełożyć do kolejnej miski, wbić do niego jajka, wlać ekstrakt waniliowy, dodać sparzone wcześniej rodzynki oraz pokrojone jabłka z cukrem i cynamonem. Całość wymieszać, po czym nałożyć na pokrojone trójkąty z ciasta. Wszystko zawinąć, tworząc rogale, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarować białkiem jaj i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Rogale piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, obficie posypać cukrem pudrem, wyłożyć na tackę i udekorować świeża miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów