Rogale z serem, jabłkami i rodzynkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 982
Składniki:
- 800 mrożonego ciasta francuskiego
- 400 g twarogu sernikowego
- 2 jabłka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 2 białka jaj
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- świeża mięta do dekoracji
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Ciasto francuskie rozmrozić, przełożyć na stolnicę i pokroić w trójkąty. Jabłka umyć, odsączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Pokrojone jabłka zasypać cukrem, cynamonem i wymieszać. Następnie twaróg sernikowy przełożyć do kolejnej miski, wbić do niego jajka, wlać ekstrakt waniliowy, dodać sparzone wcześniej rodzynki oraz pokrojone jabłka z cukrem i cynamonem. Całość wymieszać, po czym nałożyć na pokrojone trójkąty z ciasta. Wszystko zawinąć, tworząc rogale, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarować białkiem jaj i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Rogale piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, obficie posypać cukrem pudrem, wyłożyć na tackę i udekorować świeża miętą.
Komentarze (0)