Zapiekanka z sera, macy i kalafiora
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1960
Składniki:
- 150 g tartego sera Gouda
- 4 płaty macy pszennej (pieczywo)
- 1 duży kalafior
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kalafiora oraz szpinak umyć i osączyć z wody. Szpinak przełożyć do miseczki. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć go do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć go do wysmarowanej masłem brytfanki. następnie płaty macy pokruszyć na drobne kawałeczki, wymieszać je z tartym serem Gouda, tartą gałką muszkatołową i posypać tym kalafiora w brytfance. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C stopni i piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy składniki wyciągnąć z piekarnika i podawać razem ze szpinakiem.
Komentarze (0)