Zapiekanka z sera, macy i kalafiora

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1960
Zapiekanka z sera, macy i kalafiora
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g tartego sera Gouda
  • 4 płaty macy pszennej (pieczywo)
  • 1 duży kalafior
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kalafiora oraz szpinak umyć i osączyć z wody. Szpinak przełożyć do miseczki. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć go do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć go do wysmarowanej masłem brytfanki. następnie płaty macy pokruszyć na drobne kawałeczki, wymieszać je z tartym serem Gouda, tartą gałką muszkatołową i posypać tym kalafiora w brytfance. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C stopni i piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy składniki wyciągnąć z piekarnika i podawać razem ze szpinakiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów