Sałatka z buraków, kalafiora, papryki i sera

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2922
Sałatka z buraków, kalafiora, papryki i sera
fot. ralph and jenny / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 g tartego parmezanu
  • 2 czerwone buraki
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 kalafior
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pęczek botwinki
  • sól
  • szczypta czarnego pieprzu

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Buraki czerwone zalać 1 l wody, ugotować ze skórą, potem odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Kalafiora podzielić na różyczki, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i połączyć z pokrojonymi burakami. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do pozostałych składników. Liście botwinki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, pokroić na kawałki i dodać do całości. Paprykę oraz pomidory pozbawić nasion, pokroić w cienkie plastry i dodać do sałatki. Wszystko zalać oliwą z oliwek, sokiem z limonki, oprószyć pieprzem ziołowym i czarnym, szczyptą soli, po czym dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Sałatkę posypać tartym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów