Sałatka z buraków, kalafiora, papryki i sera
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2922
Składniki:
- 10 g tartego parmezanu
- 2 czerwone buraki
- 2 pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 czerwona papryka
- 1 kalafior
- 1 czerwona cebula
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- pęczek botwinki
- sól
- szczypta czarnego pieprzu
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Buraki czerwone zalać 1 l wody, ugotować ze skórą, potem odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Kalafiora podzielić na różyczki, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i połączyć z pokrojonymi burakami. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do pozostałych składników. Liście botwinki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, pokroić na kawałki i dodać do całości. Paprykę oraz pomidory pozbawić nasion, pokroić w cienkie plastry i dodać do sałatki. Wszystko zalać oliwą z oliwek, sokiem z limonki, oprószyć pieprzem ziołowym i czarnym, szczyptą soli, po czym dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Sałatkę posypać tartym parmezanem.
Komentarze (0)